Burgerschap 

Burgerschap

Burgerschapsvorming zorgt ervoor dat leerlingen basiskennis, vaardigheden en houding leren die nodig zijn om actief mee te kunnen doen in de samenleving. Wij beschouwen onze school als een kleine samenleving, waarin verschillende opvattingen, culturen, normen en waarden samenkomen. Burgerschapsvorming is geen apart vak op onze school, maar het zit verweven in alles wat we doen. We besteden aandacht aan verschillende onderdelen, zoals:

  • Kennis over onderwerpen als democratie, discriminatie en rechtspraak.
  • Houding en gedrag, zoals samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, zorgzaam, tolerant en respectvol zijn.
  • Reflectie over levensvragen en waarden.
  • Sociale vaardigheden, zoals omgaan met jezelf en anderen.
  • De school als oefenplek, met bijvoorbeeld school- en klassenregels en oefenen in democratie.
  • Actief naar buiten gericht, bijvoorbeeld via excursies en voorlichting door externe organisaties.

We hechten veel waarde aan de basisprincipes van een democratische samenleving, zoals vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid, verdraagzaamheid en het afwijzen van discriminatie. Al deze aspecten komen terug in vakken als wereldoriëntatie, taalonderwijs, sociaal-emotionele ontwikkeling, en gesprekken met kinderen over respect en acceptatie van anderen.

Op school leren kinderen niet alleen uit boeken, maar oefenen ze ook in de praktijk, bijvoorbeeld via de leerlingenraad. Deze raad bestaat uit democratisch gekozen leerlingen uit de groepen 5/6 en 7/8, die hun klas vertegenwoordigen en meebeslissen over schoolzaken. We doen mee aan projecten zoals ‘Consent doet’, ‘Aanval op afval’, Mediamasters en het spel Democracity, en we discussiëren over onderwerpen van schooltv en het Jeugdjournaal.